Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟ, Greece
Ο Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Πολυκάστρου ιδρύθηκε το 1975 με σκοπό τη διατήρηση και διάδοση των εθίμων και των παραδόσεων της Βόρειας Θράκης (Ανατολική Ρωμυλία). Ο Σύλλογος στεγάζεται σε ιδιόκτητο διώροφο κτίριο και λειτουργούν: 1. Τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών. 2.Χορωδία. 3. Δανειστική βιβλιοθήκη. Στον πρώτο όροφο στεγάζεται λαογραφικό μουσείο. Τα έτη 1924 και 1925 οι προπάτορες μας εγκατέλειψαν τις προγονικές εστίες και συγκεκριμένα α) 450 οικογένειες από το Σιναπλί της ςπαρχίας Καβακλί, που βρίσκετε στο κέντρο περίπου της Ανατολικής Ρωμυλίας, β) 20 οικογένειες από το Ραβδά της επαρχίας Αγχιάλου, παράλια της Μαύρης Θάλασσας, εγκαταστάθηκαν στο Καρασούλι, που μετέπειτα ονομάστηκε Πολύκαστρο και γ) 100 οικογένειες περίπου από το Μικρό και Μεγάλο Μπογιαλίκη της επαρχίας Καβακλί εγκαταστάθηκαν στο τοπικό διαμέρισμα Βαφειοχωρίου του Δήμου Πολυκάστρου. Η Ανατολική Ρωμυλία είναι η σημερινή νότια Βουλγαρία. Το όνομα αυτό καθιερώθηκε με το συνέδριο του Βερολίνου το 1878, καθόσον χρησιμοποιείτο από τους Βουλγάρους και Τούρκους η λέξη ΡΟΥΜ-ΕΛΙ, που στα τουρκικά σημαίνει η χώρα των Ρωμιών και ανατολική σε αντίθεση με τη Δυτική Ρούμελη (Στερεά Ελλάδα).

Translate

Λαογραφικό Μουσείο

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
Η ιδέα της δημιουργίας Λαογραφικού Μουσείου γεννήθηκε από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών Πολυκάστρου στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Οι αρχικές σκέψεις ήταν η κατασκευή διώροφου κτιρίου, που θα φιλοξενούσε στο ισόγειο χώρους κατάλληλα διαμορφωμένους για την εκμάθηση των παραδοσιακών θρακιώτικων χορών, ιματιοθήκη και γραφείο, ενώ στον όροφο του οικοδομήματος θα αντετίθεντο όλα τα αντικείμενα με μουσειακό χαρακτήρα. Τα είδη που άρχισαν να συγκεντρώνονται σταδιακά ανήκαν σε διάφορες κατηγορίες και όσα ήταν δυνατόν, τοποθετήθηκαν σε περίοπτη θέση επιτελώντας ένα ρόλο διακοσμητικό. Τα κάδρα με τις φωτογραφίες που δωρήθηκαν, κρεμάστηκαν και αυτά, ενώ τα είδη ρουχισμού, τα μάλλινα πανωφόρια και τα λοιπά υφάσματα αποθηκεύτηκαν έτσι ώστε να προστατευτούν από τη φθορά.

Τα χρόνια περάσαν, κάποια αντικείμενα παρέμειναν στη θέση τους, κάποια ξεχάστηκαν, άλλα επανατοποθετήθηκαν στην αίθουσα του Συλλόγου, μέχρι που ανέκυψε η ανάγκη το 2004 να ολοκληρωθεί η ιδέα της κατασκευής ορόφου και να διαμορφωθεί τελικώς ο χώρος ως μουσειακός, με στόχο να προβληθούν και να αναπαρασταθούν δραστηριότητες, επαγγέλματα, οικιακοί χώροι του παρελθόντος. Η χρηματοδότηση του έργου επιτεύχθηκε, με ενέργειες της Αναπτυξιακής Κιλκίς Α.Ε.(ΑΝΚΙ) από το πρόγραμμα LEADER. Ταυτόχρονα με τεχνική μελέτη άρχισε από νωρίς να διαδίδεται μέσα από τα τοπικά ΜΜΕ η ίδρυση Λαογραφικού Μουσείου, με αποτέλεσμα σχεδόν αμέσως να συγκεντρωθούν μουσειακά είδη από διάφορες κατηγορίες. Οι δωρεές συμπεριελάμβαναν αντικείμενα καθημερινής, οικιακής ή επαγγελματικής χρήσης, γεωργικά εργαλεία (ξύλινα και μεταλλικά), φορεσιές ή μεμονωμένα είδη παραδοσιακού ρουχισμού, πολλά υφαντά καθημερινής χρήσης ή ορισμένα αραχνοΰφαντα πολυτελείας, έπιπλα και άλλα αντικείμενα, φωτογραφίες, χαρτονομίσματα και έγγραφα. Μαζί με το αρχειακό μουσειακό υλικό του Συλλόγου αριθμούνται σήμερα πάνω από 500 αντικείμενα, μερικά από τα οποία αξιόλογα και πολύτιμα  ειδικότερα εκείνα που έχουν ιστορικό χαρακτήρα και επαναφέρουν στη μνήμη των περισσότερων τις πρώτες εικόνες της εγκατάστασης     και της οργάνωσης ομογενών πληθυσμιακών ομάδων από Ανατολικορωμυλιώτες στη νέα τους πατρίδα.


Ακολουθεί βίντεο από τα εγκαίνια του Λαογραφικού Μουσείου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου