Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟ, Greece
Ο Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Πολυκάστρου ιδρύθηκε το 1975 με σκοπό τη διατήρηση και διάδοση των εθίμων και των παραδόσεων της Βόρειας Θράκης (Ανατολική Ρωμυλία). Ο Σύλλογος στεγάζεται σε ιδιόκτητο διώροφο κτίριο και λειτουργούν: 1. Τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών. 2.Χορωδία. 3. Δανειστική βιβλιοθήκη. Στον πρώτο όροφο στεγάζεται λαογραφικό μουσείο. Τα έτη 1924 και 1925 οι προπάτορες μας εγκατέλειψαν τις προγονικές εστίες και συγκεκριμένα α) 450 οικογένειες από το Σιναπλί της ςπαρχίας Καβακλί, που βρίσκετε στο κέντρο περίπου της Ανατολικής Ρωμυλίας, β) 20 οικογένειες από το Ραβδά της επαρχίας Αγχιάλου, παράλια της Μαύρης Θάλασσας, εγκαταστάθηκαν στο Καρασούλι, που μετέπειτα ονομάστηκε Πολύκαστρο και γ) 100 οικογένειες περίπου από το Μικρό και Μεγάλο Μπογιαλίκη της επαρχίας Καβακλί εγκαταστάθηκαν στο τοπικό διαμέρισμα Βαφειοχωρίου του Δήμου Πολυκάστρου. Η Ανατολική Ρωμυλία είναι η σημερινή νότια Βουλγαρία. Το όνομα αυτό καθιερώθηκε με το συνέδριο του Βερολίνου το 1878, καθόσον χρησιμοποιείτο από τους Βουλγάρους και Τούρκους η λέξη ΡΟΥΜ-ΕΛΙ, που στα τουρκικά σημαίνει η χώρα των Ρωμιών και ανατολική σε αντίθεση με τη Δυτική Ρούμελη (Στερεά Ελλάδα).

Translate

Πρόγραμμα λειτουργίας Συλλόγου

Πρόγραμμα λειτουργίας Συλλόγου:
Χορευτικά τμήματα κάθε Σάββατο:
Νηπιακό Αρχαρίων 3-4μμ
Παιδικό 4-5μμ
Εφηβικό 5-6μμ
Ενηλίκων 6-7μμ
Αρχαρίων 7-8μμ

Χοροδιδάσκαλοι: Παύλος Λητούδης, Νίκος Μηνοβγίδης


Τμήμα Χορωδίας κάθε Τρίτη 6-8μμ

Χοράρχης Ιωάννης Τσάμης

1 σχόλιο:

  1. Προέλευση της ονομασίας του Πολυκάστρου


    Μετά από έρευνα πολλών ετών επιτέλους βρήκα μια πηγή που μου έδωσε πληροφορίες για την ονομασία της πατρίδας μου, το Πολύκαστρο
    Διαβάζοντας το βιβλίο του Μάξιμου Μαραβελάκη και του Α. Βακαλόπουλου με τίτλο, «ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» , ανακάλυψα την προέλευση ονόματος.
    Στη σελίδα 176 του βιβλίου αναφέρει το Πολύκαστρο και μάλιστα υπάρχει και χάρτης της περιοχής Αγχιάλου της Ανατ. Ρωμυλίας ,στον οποίο φαίνεται ότι στο άκρο του κόλπου της Μεσημβρίας στη Μαύρη Θάλασσα, όπου καταλήγει το όρος Αίμωνας, δεσπόζει το ακρωτήριο του κόλπου που ονομάζεται Πολύκαστρο
    Για την ονομασία του Πολυκάστρου ψάχνω από τα μαθητικά μου χρόνια, ρώτησα πολλούς, όπως τον Πρόεδρο της τότε κοινότητας Δ Κουτσουβέλα, τον γραμματέα της κοινότητας Ι Καπνόπουλο αλλά δυστυχώς κι αυτοί ότι γνώριζαν ήταν ανυπόστατα.
    Διάβασα με προσοχή το βιβλίο του Δ. Βασιλειάδη αλλά οι εκδοχές δεν μ έπεισαν, σταμάτησα όμως στη διαμάχη για το όνομα μεταξύ του Χ Τσελεμπίδη και του Ν. Γκαντίδη όπου ο καθένας ήθελε να δώσει το όνομα της δικιάς του πατρίδας και είχαν διαφωνία….. .τότε ο Γενικός Δ/ντής Θες/νίκης έδωσε ένα όνομα από μια Ιταλική πόλη που λέγεται Πολύκαστρο…….
    Πράγματι σε περίπτωση διαφωνίας των κατοίκων το όνομα το έδινε ο πρόεδρος της επιτροπής που ήταν υπεύθυνη για τα τοπωνύμια με πολύ αυστηρά κριτήρια.
    Έτσι ο καθηγητής Μ. Μαραβελάκης του Α.Π.Θ , από το 1928- 1960, μαζί με τον Α.Βακαλόπουλο που ήταν καθ ύλη υπεύθυνοι και ειδικοί και ιδίως ο Μαραβελάκης γνωρίζοντας τη γεωγραφία της περιοχής έδωσαν το καινούριο όνομα στο Καρασούλι, το ονόμασαν Πολύκαστρο ,από το ακρωτήριο του Αίμωνα.
    Η ονομασία των τοπωνυμιών ήταν πολύ αυστηρή, οι καινούριοι οικισμοί έπαιρναν ονόματα της παλιάς πατρίδας από την οποία προερχόταν ή ονόματα ιστορικά ή ονόματα γεωγραφικά όπως το Πολύκαστρο.
    Οι δύο επιστήμονες Μ Μαραβελάκης και Α Βακαλόπουλος είχαν ορισθεί από τον Ε. Βενιζέλο υπεύθυνοι για την ονομασία των τοπωνυμιών στη Β Ελλάδα
    Την εκδοχή αυτή της προέλευσης της ονομασίας είχα δημοσιεύσει και στην εφημερίδα , Ο Δημότης του Πολυκάστρου.
    Θεσσαλονίκη 18 Ιανουαρίου 2015-01-18
    Γεωργία Λουκά -Μουντράκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή